Περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι

Για την Eβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαιδευσης τα παιδιά της Στ? τάξης με τον δάσκαλό τους κ. Αναστάσιο Μελιόπουλο κατασκεύασαν από ανακυκλώσιμα υλικά (εφημερίδα, χαρτόκουτο, ρολό από χαρτί κουζίνας) το δικό τους περιβαλλοντικό επιτραπέζιο παιχνίδι.

  • Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται 7-107 ετών.
  • Αριθμός παιχτών 2 έως 6
  • Οι κανόνες του παιχνιδιού απλοί.

Ο πιο μικρός σε ηλικία παίχτης ξεκινάει πρώτος. Περιστρέφει τη βελόνα που του δείχνει πόσα κουτάκια θα προχωρήσει με το πιόνι του.

Αν πέσει σε πράσινο κουτάκι, διαλέγει μια κάρτα πράσινου χρώματος. Σε αυτήν αναφέρεται τι καλό μπορεί να έχει κάνει για το περιβάλλον και αμείβεται προχωρώντας 1 έως 5 κουτάκια μπροστά ή ξαναπαίζει, ανάλογα με το τι γράφει η κάρτα.

Αν πέσει σε κόκκινο κουτάκι, διαλέγει μια κάρτα κόκκινου χρώματος. Σε αυτήν αναφέρεται τι κακό μπορεί να έχει κάνει για το περιβάλλον και τιμωρείται προχωρώντας 1 έως 5 κουτάκια πίσω ή χάνει τη σειρά του, ανάλογα με το τι γράφει η κάρτα.

Κερδίζει όποιος φτάσει πρώτος στο δέντρο της ζωής που βρίσκεται στο κέντρο του παιχνιδιού.

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι καλό και τι κακό για το περιβάλλον, διαβάζοντας τις αντίστοιχες κάρτες με έναν διασκεδαστικό και παιχνιώδη τρόπο.

Ένα παιχνίδι φτιαγμένο για παιδιά από παιδιά.

Καλή διασκέδαση.

Το βαρόμετρο της οικολογικής συνείδησης

Κατά τη διάρκεια της περιβαλλοντικής εβδομάδας 6 ? 10 Οκτωβρίου οι μαθητές της Γ΄ τάξης δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να διαπιστώσουν κατά πόσο οι συμμαθητές τους συμπεριφέρονται φιλικά προς το περιβάλλον και αν έχουν αποκτήσει οικολογική συνείδηση. Στη συνέχεια το έδωσαν στους μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του σχολείου για να το συμπληρώσουν. Αμέσως μετά επεξεργάστηκαν ανά ομάδες τα ερωτηματολόγια και τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμαθητές τους.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω, έκδηλο είναι το συμπέρασμα πως οι μαθητές του σχολείου μας σέβονται, προστατεύουν το περιβάλλον και έχουν αποκτήσει θετικές στάσεις απέναντι στην ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Μπράβο τους λοιπόν!