Έρευνα -Μηδενική Πείνα, για έναν καλύτερο κόσμο

In action for a better world

Ελληνική Εβδομάδα Δράσης για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, 18-26 Σεπτεμβρίου.
Action for a Better World – Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο.
Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης, η Στ΄Τάξη του σχολείου μας, με τη δασκάλα τους Καίτη Καζακλάρη, πραγματοποίησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα,  την Τετάρτη 23/9/2020 και την Πέμπτη 24/9/2020 σε σύνολο μαθητών 87.

Την Τετάρτη, το φαγητό που μαζεύτηκε στον ειδικά διαμορφωμένο κάδο ήταν 500 γραμμάρια, μόνο όμως από το κολατσιό των παιδιών.

 

Την Πέμπτη  το φαγητό που συγκεντρώθηκε ήταν 2.100 γραμμάρια συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού φαγητού.

 

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα στοιχεία της έρευνας:

Μελετώντας τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνουμε πως το κάθε παιδί, από το σύνολο των 87, πετάει καθημερινά 6 γραμμάρια φαγητού από το κολατσιό του και 24 γραμμάρια από κολατσιό και μεσημεριανό μαζί.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η ίδια έρευνα και στο σπίτι των παιδιών με συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά καθώς το 50% των συμμετεχόντων οικογενειών δεν πετάνε καθόλου φαγητό. Το παρακάτω γράφημα αποτυπώνει τα στοιχεία της έρευνας:

Μέσα λοιπόν από αυτή την έρευνα στέλνουμε ηχηρό το μήνυμα πως οι μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Άργους Ορεστικού και οι οικογένειές τους δεν πετάνε το φαγητό που τους περισσεύει, αλλά το διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο έτσι ώστε να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Όλοι μαζί στον αγώνα για μηδενική πείνα στον πλανήτη μας!!!!

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών-Κυνήγι Θησαυρού

Η EUNIC μας βάζει στο κλίμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών με ένα διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού σε έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό χάρτη.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη γιορτάζει την Ημέρα Γλωσσών και φέτος το κάνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Η EUNIC παρουσιάζει φέτος που τα ταξίδια έχουν γίνει πιο δύσκολα ένα διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού με ταξίδια από χώρα σε χώρα σε έναν διαδραστικό χάρτη, έτσι ώστε να γνωρίσουμε μικροί και μεγάλοι τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών και των διαλέκτων.

Ο χάρτης θα είναι ενεργός στις 26 Σεπτεμβρίου, από τις 15.00 ως τις 21.00. Στο διάστημα αυτό, μικροί και μεγάλοι θα κληθούν να λύσουν αινίγματα, των οποίων οι απαντήσεις θα βρίσκονται στις ιστοσελίδες των μελών του δικτύου EUNIC.

Όσοι κατορθώσουν να λύσουν τα αινίγματα, θα συμμετέχουν σε κλήρωση με πολλά δώρα. Η κλήρωση θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού και τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα, αλλά και στις ιστοσελίδες των μελών του δικτύου EUNIC που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Τι είναι η EUNIC;

Η EUNIC (European Union National Institutes of Culture) (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε.) είναι μία ένωση εθνικών ή επίσημων πολιτιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις πολιτιστικές και σε αρκετές περιπτώσεις τις μορφωτικές σχέσεις των χωρών τους με άλλες χώρες.

Για το κυνήγι του θησαυρού, μπείτε εδώ:

http://escaperoute.gr/edl-quiz/

 

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

To σχολείο μας δίνει το παρών στην  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού- European Week of Sport – #BeActive 2020, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη 23/9 και θα διαρκέσει έως τις 30/9.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, φέτος εναρμονίζεται με την 7η  Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που πραγματοποιείται στα σχολεία όλης της χώρας την Παρασκευή 25/9/2020.

Λόγω των μέτρων που αφορούν την πανδημία, δεν πραγματοποιήθηκαν  μαζικές αθλητικές δραστηριότητες αλλά μικρές, συμβολικές δράσεις ανά τμήμα, που σκοπό είχαν να μεταδώσουν το μήνυμα: Αθλούμαι-Μένω Υγιής –Μένω Ασφαλής” .

Στις συμβολικές δράσεις συμμετείχαν οι μαθητές ( με την εποπτεία των δασκάλων τους και την καθοδήγηση της δασκάλας της Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας, κας Ελένης Σαρρή) αλλά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που υιοθέτησαν την ¨Ημέρα της Αθλητικής Ενδυμασίας”  **Sport Uniform Day**!

Έτσι, σήμερα Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020:

✅ Ερχόμαστε με αθλητικά ρούχα και παπούτσια 👟👕
✅ Βρίσκουμε λίγα λεπτά για διάλειμμα από την καθιστική μας εργασία και κάνουμε διατατικές ασκήσεις για να φτιάξουμε τη στάση του σώματός μας.
✅ Χρησιμοποιούμε τις σκάλες για τη μετακίνησή μας μεταξύ των ορόφων.

Παράλληλα, η Στ’ τάξη, με τον δάσκαλο της Αγγλικής Γλώσσας, κ. Φέρας Ζαγιέντ πραγματοποίησε μια διδασκαλία σε εξωτερικό χώρο, μεταδίδοντας το μήνυμα ” Be active, Be safe – Αθλούμαι, Μένω Υγιής”

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες, έγινε τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας! 

Δράση για έναν καλύτερο κόσμο

Η πρωτοβουλία “In action for a better world – Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο” είναι μια οργανωμένη προσπάθεια για την προώθηση των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην ελληνική κοινωνία. Στόχος, η υιοθέτηση καλών και υπεύθυνων πρακτικών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας. 

Το σχολείο μας συμμετέχει στην Εβδομάδα Δράσης για τους Παγκόσμιους Στόχους,18-26 Σεπτεμβρίου, υλοποιώντας δραστηριότητες σχετικές με τον Στόχο 2- Μηδενική Πείνα. 

Με το σύνθημα “Zero Food WasteΜηδενική Σπατάλη Φαγητού“, ξεκίνησε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης σε θέματα σωστής διαχείρισης του φαγητού! 

Τη δράση υλοποιούν από κοινού μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς!! 

Οδηγίες Ατομικής Υγιεινής

Οδηγίες Ατομικής Υγιεινής για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης COVID-19

O EOΔΥ συνιστά παραμονή στο σπίτι και αποχή από το σχολείο οποιουδήποτε ατόμου, μαθητή ή μέλος του προσωπικού παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή/και πυρετό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν καθημερινά τα παιδιά ΠΡΙΝ από την άφιξη τους σχολείο.