Εργαστήριο σαπουνιού!

Οι μαθητές της Δ΄τάξης και ο δάσκαλός τους κ. Πέτρος Νικολαΐδης μας μαθαίνουν να κατασκευάζουμε το δικό μας σαπούνι! Δείτε πώς.

Παρασκευή σπιτικού σαπουνιού από τη Δ΄τάξη.
Ας δούμε πως φτιάχνεται το χειροποίητο αγνό σαπούνι, με τη μέθοδο της κρύας σαπωνοποίησης.
Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία .

Υλικά :

? Μια κατσαρόλα
? Ένα πλαστικό σκεύος
? Ένα θερμόμετρο υγρών.
? Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα
? Ζυγαριά ακριβείας
? Και καλούπια.
Βασικά συστατικά:
? Έλαιόλαδο
? Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα).
? NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)
Προαιρετικά:
? Αιθέρια έλαια ,κολόνια , αρωματικά φυτά.

Δοσολογία:

? 900gr. Ελαιόλαδο
? 116grNaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα)
? 274gr Νερό


? Γάντια. Λόγω της χρήσης NaOH πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.
? Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.
? Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο . Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.
? Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
? Στο πλαστικό σκεύος έχουμε το νερό.
? Μέσα στο νερό ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή το NaOH, (ποτέ το αντίθετο) και ανακατεύουμε, συνεχώς.
Σε αυτή τη φάση έχουμε αναθυμιάσεις, και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Γι’ αυτό το NaOH πέφτει αργά αργά. Διαφορετικά, θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει περίπτωση, να αφρίσει και να χυθεί έξω από το σκεύος.
? Αφού πέσει όλο το NaOH. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
? Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε το λάδι. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμαίνουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .
? Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (νερό- NaOH) στο έλαιόλαδο (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο.
? Ανακατεύουμε για 30 με 60 λεπτά συνεχόμενα, μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός .Βάζουμε το μείγμα σε καλούπια για 48 ώρες.
? Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο.

Μετά από 60 ημέρες περίπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.